De geboorte van een geel bankje.

Tijdens een vakantie in de buurt van St. Malo, Frankrijk, trof kunstschilder Rick Lelieveld in een baai de restanten van een oude vissersschuit aan. Een indrukwekkend beeld van vergankelijkheid. De krachtige vorm waarmee de boeg uit het zand oprees en daarmee de rest van het ingezakte schip compenseerde pakte hem onmiddellijk.

Lelieveld, die doorgaans surrealistische situaties verbeeld, besloot bij thuiskomst aan de hand van gemaakte foto’s een olieverfschilderij van de boot te maken. Toen het schilderij af was bekeek hij het resultaat met gemengde gevoelens. Ja, er was een goed schilderij. Een duidelijk beeld, erg realistisch geschilderd, fotografisch bijna. Maar de techniek beheerst hij wel dus de uitkomst stond bij voorbaat vast. Een niet al te grote uitdaging. Besloten werd om een tweede versie te maken in een stijl die voor hem vreemd was. Meer impressionistisch, een beetje zoals de luministen in het verleden werkten. Hierbij worden de kleuren in losse toetsen naast elkaar op het doek gezet. Op afstand vermengen de kleuren zich optisch met elkaar. Ook hierop werd een vervolg gemaakt. Een schilderij met een nog lossere toets, meer expressionistisch.

Lelieveld besloot om er een project van te maken, een zoektocht naar een vorm van abstractie. Uiteindelijk werden er in de loop van 5 jaar, met grote tussenpozen, meerdere versies van “De Boot” gemaakt.

In de loop van 2013 viel hem opeens in de restanten van het gele hout van de scheepswand een bekende vorm op. In het surrealistische werk waarmee hij zich doorgaans bezig hield was een geel bankje ontstaan. Dit bankje was een vast gegeven in zijn schilderijen aan het worden en leek verdacht veel op de gele vorm in de schilderijen van de boot. Louter toeval of onbewust overgenomen ? Besloten werd om een verbinding tot stand te brengen. In de serie van de boot werd doelbewust de gele vorm benadrukt. En in de laatste versie werd tegen een abstracte achtergrond een jongetje, figuratief geschilderd, op het bankje geplaatst. Het jongetje heeft in zijn handen een modelboot, een vissersschuit. De cirkel was daarmee rond. Het project met de boot had aansluiting gevonden bij de stijl die Rick Lelieveld als zijn werkterrein beschouwd, het surrealisme.

"De Boot 1" olieverf op paneel, 130x90 cm
"De Boot 2" aquarel op papier, 50x40 cm
"De Boot 3" aquarel op papier, 50x40 cm
"De Boot 4" aquarel op papier, 50x40 cm
"De Boot 5" olieverf op doek, 100x80 cm"
"De Boot 6" olieverf op paneel, 96x61 cm
"De Boot 7" olieverf op doek, 100x80 cm
"De Boot 8" olieverf op doek, 80x60 cm
"De Boot 9" acryl op paneel, 68x65 cm
De Boot 10" olieverf op doek, 90x70 cm
"De Boot 11" acryl op doek, 120x100 cm
"De Verleiding" olieverf op paneel 80x80 cm
"Tederheid" olieverf op paneel 80x80 cm
jQuery Slider